Stall Fernweh

Paradox


virtuaalihevonen - a sim-game horse


Perustiedot

Nimi: Paradox Rekisterinumero: VH18-059-0043
Rotu: morganhevonen Syntymäaika, ikä: 06.06.2018, 10v (02/2019)
Sukupuoli: ori Väri, säkäkorkeus: ruunivoikko sabino, 155 cm
Omistaja: birdie (VRL-14733) Kotitalli: Stall Fernweh, Sveitsi  
Painotus: yleispainotus Koulutustaso: ko: helppo A, re: 100 cm, helppo luokka
Kasvattaja: Michael Terry, Yhdysvallat  

* ikääntyy satunnaisesti

Meriitit


30.12.2018 Hevoskantakirjatilaisuus
17 + 17 + 17 + 17 = 68 p. - KTK-III

  08.02.2019 Ratsuhevosten laatuarvostelu
  First Champion (73,889 %)


Luonnekuvaus


Paradoxin kohdalla ei tarvinnut kahdesti miettiä orin ostamista. Kun bongasin ostoilmoituksen eräänä sunnuntai-aamuna Facebookin hevosmarkkinoilta, kirjaimellisesti kippasin kahvit rinnuksilleni. Ihan muina naisina selasin markkinoita (en itselleni, mutta kaverille...) enkä olettanut löytäväni mitään, kunnes meinasin scrollata tämän orin kuvien ohi! Siinä hötäkässä se kahvikin tosiaan kaatui, mutta väliäkö sillä - sain nimittäin sovittua näytön oria myyvän henkilön kanssa. Ystävällisen kuuloinen mieshenkilö vakuutteli puhelimessa, että ori lähtisi halvalla, sillä siitä ei ollut tullut tarjouksia juuri lainkaan. Ehdin jo miettiä, että mikähän koira tässä on haudattuna - ei näin upea hevonen voi lähteä halvalla! Ajatukset kuitenkin karkasivat mielestäni ja ryhdyin varaamaan lentolippuja Yhdysvaltoihin.

Kun sitten koitti sen kuuluisan ostotapahtuman aika (itsehän nimitin sitä jo ostotapahtumaksi, sillä shekkivihko oli mukana ja ostohousut jalassa... orin omistaja ehkä ajatteli tapahtumaa yhä 'näyttönä'), olin innosta pinkeänä enkä kertakaikkiaan pystynyt edes ajamaan itse autoa farmille vaan Irlannista mukaani nappaama Max joutui auton rattiin. Max ei ikinä allekirjoittanut ostoaikeitani, mutta jälkikäteen oli kyllä aivan tyytyväinen lopputulokseen. Toki hänen päätoiminen oleskelupaikkansa oli Irlanti ja Dóchas Acres, ei suinkaan Sveitsi ja Stall Fernweh, mihin oria olin nyt ostamassa, katsomassa! Olimme buukanneet hotellihuoneen noin kymmenen mailin päästä orin omistajan farmista, joten ajomatka oli lyhyt. Paikanpäällä meitä odotti hymyilevä, Michaeliksi esittäytynyt mies, jonka toisessa kädessä meitä tuijotti aivan syötävän suloinen morgan-ori; Paradox! Kiersin oria ympäri ja olin ihastuksesta sanaton. Olin aivan myyty, jo ennenkuin olin edes käynyt orin selässä.

Ennenkuin ehdin shekkiä kirjoittaa, Max vihjaisi omistajalle, että mites se koeratsastus... Michael satuloi orin nopeasti ja lähes punttasi minut selkään, ja kehoitti tekemään mitä haluan. Hämmennyin tästä avoimesta asenteesta, johon en muilla ostokeikoilla ollut tottunut. Muistin tullessa nähneeni kentän tallin vieressä, joten suunnistin nyt sinne Paradoxin kanssa. Ori vaikutti mahtavalta. Kaikin puolin! En keksinyt siitä pikaisen koeratsastuksen jälkeen mitään pahaa sanottavaa. Eläinlääkärilausunnotkin olivat kunnossa, ori oli terve kuin pukki ja täysin asiallinen käsitellä. Ihmettelin ääneen, miksi hinta oli silti niin matala, johon Michael totesi, ettei nämä erikoisvärit oikein nyt mene kaupaksi Yhdysvalloissa. Morgan-ihmiset ovat kai oivaltaneet, että jatkamalla aina erikoisvärien etsimistä, ne perus ruunikot ja mustat vaan vähenevät. Minua ei tarvinnut uudestaan maanitella, vaan kaivoin shekkivihkoni esiin ja teimme orista kaupat!

Paradox, tuttujen kesken Perry, on kerrassaan hurmaava ori, sekä ulkoisesti että sisäisesti! Harvoin törmää näin hyväkäytöksiseen oriin kuin tämä yksilö. Usein olettaa, että upea ulkonäkö takaa sinulle täysin v-mäisen yksilön, joka on mahdoton käsitellä ja vielä mahdottomampi ratsastaa. Perry on kuitenkin aivan toista maata. Ori on pienestä pitäen tottunut ihmisiin, ja sille on alusta asti opetettu niin sanottu nokkimisjärjestys, jossa ihminen on johtaja ja pikku-Perry tulee vasta hyvänä kakkosena. Muutaman kerran nuorempana ori kuulemma yritti niskan päälle, mutta nämä yritykset on lopetettu hyvin nopeasti, ja uhkailu on jäänyt sikseen. Ori on selkeästi ymmärtänyt paikkansa, ja sen jälkeen mitään ongelmia ei ole ollut. Toki se saattaa tammojen lähellä hieman ilakoida; ottaa muutaman steppausaskeleen ja päästää ilmoille hirnahduksen, mutta käsissä se pysyy, siitä ei ole pelkoa. Sen kanssa harvemmin tarvitsee mitään kättä pidempää, sillä ori on niin fiksu, ettei se temppuile tai käyttäydy aggressiivisesti oikeastaan missään tilanteessa. Siinä missä muut hevoset kammoksuvat lastausta, ori kävelee muina miehinä autoon, ja onkin oikein tottunut matkustaja. Taluttaminen onnistuu pitkällä ketjunarulla ilman konflikteja, ja ori tarvittaessa reissaa/asuu/tarhaa tammojen läheisyydessä ilman pelkoa karkaamisesta tai päällekäymisestä.

Hoitotilanteista Paradox nauttii. Ori on ymmärtänyt, että siinä missä ihminen on pomo, se on myös täyden kympin hoitopalvelu. Ruoka ilmestyy kuppiin aina ajallaan, ulos pääsee lähes kellon tarkasti ja päivittäin (joskus jopa useamman kerran päivässä) saa kunnon kokovartaloharjauksen. Toisinaan hemmotellaan vilvoittavalla pesulla, toisinaan hieronnalla. Voisiko orin elämä enää paremmin olla? Tosiaan, Perryä saa harjata vaikka puoli päivää, se ei ole moksiskaan. Kainalot, korvien taustat sun muut kutisevat paikat eivät sitä ahdista, nekin saa jynssättyä ilman ongelmia. Jalkoja se nostelee hieman laiskanpuoleisesti, onhan se päässyt hemmottelusta nauttimisen makuun. Varusteet sille laittaa kuka tahansa vasta-alkajakin tuossa tuokiossa. Ainut asia, mistä se nyt ei liiemmin nauti, on eläinlääkärin visiitit, sillä ne yleensä tietävät rokotuksia tai muuta inhottavaa. Niistäkin se kyllä suoriutuu huomattavasti paremmin kuin valtaosa hevosista, mutta kun nyt jotain valitettavaakin täytyy löytää...

Ratsuna Paradox on hyvin monipuolinen. Ori on sukunsa puolesta vahvasti este- ja maastoestepainotteinen, mutta on kyllä kotimaassaan startannut myös kouluradoilla. Orin kilpaura Yhdysvalloissa kaatui lähinnä sen ex-omistajan motivaation puutokseen kilpailuttamisesta - ex-omistaja kun oli enemmän tätä länkkäriporukkaa eikä oikein innostunut starttaamaan kouluratsastuskamppeissa. Siispä ori on ennen Sveitsiin tuloa humputellut satunnaisen epäsäännöllisesti vähän sitä sun tätä, välillä selässään omistajan pikkulapset, välillä joku innokas nuori ratsastaja. Ex-omistaja kyllä kertoi kokeilleensa orilla myös karjanerottelua ja muita lännenratsastuksen lajeja, mutta ori ei ollut omiaan niissä. Hän arvelin orin toimivan trail-luokissa, mutta kyllä hän pistäisi sen mieluummin esteradalle kuin karjanerotteluaitaukseen.

Esteradalla Paradox on kotonaan. Se nauttii hyppäämisestä ja on oikein toimiva esteratsu, kunhan korkeudet pysyvät sopivina. Alkulämmittelyissä se saattaa hieman kuumua, lähinnä innostuksesta, mutta rauhoittuu kyllä kunhan ratsastaja itse pysyy rauhallisena ja keskittyneenä. Perry osaa kyllä myös ratsastajan kuskaamisen, ja tekeekin sitä oikein mielellään (jos ratsastaja ei ole hereillä), mutta silloin suunta ei välttämättä ole oikea. Siispä, keskittymisharjoitukset alkuverryttelyissä palkitaan puhtaalla radalla. Toisinaan Paradoxin ongelmaksi koituu se, että kyseessä on kuitenkin hevoskokoinen yksilö, joka silti hyppää lähinnä ponikokoista estettä, mutta ei kykene tekemään aivan ponien mukaisia uusintaratoja, ja näin ollen menettää sen muutaman kriittisen sekunnin jollekin pienemmälle, ketterämmälle ponille. Toki, jos Perryltä itseltään kysyttäisiin, niin orihan kykenisi esittämään vaikka levadet ja muut temput kolmoissarjan sarjaväleissä... Siispä, Perryn kanssa maltti on valttia, ja uusinnassa voi sitten antaa orin päästellä hieman normaalia lujempaa. Se ei ole tiputtelija eikä liiemmin kieltelijäkään, joten lähes 95% tapauksista voi kyllä luottaa orin ylittävän esteen hieman huonommallakin lähestymisellä. Toki lähtökohtana on teknisesti siisti rata, mutta välillä täytyy hieman irrotella!

Kouluradoilla orin kauniit askeleet ovat eduksi. Jos totta puhutaan, ori kyllästyy nopeasti, jos päivä toisensa jälkeen hinkataan vaan taivutuksia ja laukkaympyröitä. Se kaipaa hyvin vaihtelevaa treeniohjelmaa, ja jaksaa paremmin keskittyäkin, jos joka päivä tehdään vähän eri hommaa. Sileällä ratsastettaessa ori vastaa ratsastajan apuihin pehmeästi ja nopeasti, vastaan hangoittelematta. Perryn ravi on pehmeää ja eteenpäinvievää - sellaista, jossa istuu mielellään vaikka ilman satulaa tai jalustimia. Laukka on pyöreää, lähes yhtä laadukasta molempiin suuntiin. Laukanvaihdot saattavat tuottaa joskus vastaansanomista. Ori vaihtaa sujuvasti käynnin tai ravin kautta, mutta itse laukanvaihdoissa se tarvitsee vielä treeniä.

Maastoilu on Perryn lempipuuhaa, estehyppelyn lisäksi. Maastoesteet... voi pojat! Siinä vasta asia, mikä saa orin syttymään! Sille ei tarvitse kuin näyttää joku vesieste tai tukki, ja sitten mennään! Ori rakastaa maastoesteitä, jopa vielä enemmän kuin rataesteitä. Maastoesteillä se on selkeästi elementissään. Siltä löytyy sopiva vauhti siirtymäosuuksille, kun taas itse maastoesteillä se on tarkka ja tekee hyviä lähestymisiä. Ori on niin sanotusti helppo maastoeste-ratsu, ja sopii kyllä vasta-alkajankin alle. Käytännössä kyydissä ei tarvitse kuin istua ja näyttää suuntaa, ja orihan suorittaa!
Sukutaulu


i. Banquet  
morgan
ruunivoikko, 159 cm (EVM)
ii. Braveheart II  
rnvkk morg-o, 161 cm (EVM)
iii. Calimero
vkk morg-o, 160 cm (EVM)
iie. Bellatrix
rn morg-t, 159 cm (EVM)
ie. Samsara  
vkk morg-t, 154 cm (EVM)
iei. Luc Robitaille
mvkk morg-o, 156 cm (EVM)
iee. Arabella
vkkkm morg-t, 152 cm (EVM)
e. Skydive  
morgan
voikko sabino, 152 cm (EVM)
ei. Frequency  
vrt sb morg-o, 155 cm (EVM)
eii. Revolution II
rt morg-o, 160 cm (EVM)
eie. Again Again
rn morg-t, 155 cm (EVM)
ee. Underwater  
vkk morg-t, 154 cm (EVM)
eei. Sky Battle
crem morg-o, 156 cm (EVM)
eee. Viva Afterlife
vkk morg-t, 152 cm (EVM)
Kilpailut ja näyttelyt


ERJ - 41 sijoitusta, joista 11 voittoja

21.10.2018 ERJ - 100 cm - 04/48
24.10.2018 ERJ - 100 cm - 04/40
24.10.2018 ERJ - 100 cm - 05/40
25.10.2018 ERJ - 100 cm - 01/40
25.10.2018 ERJ - 100 cm - 01/40
10.11.2018 ERJ - 100 cm - 02/50
11.11.2018 ERJ - 100 cm - 05/26
12.11.2018 ERJ - 100 cm - 04/26
13.11.2018 ERJ - 100 cm - 06/50
13.11.2018 ERJ - 100 cm - 05/26
15.11.2018 ERJ - 100 cm - 05/30
15.11.2018 ERJ - 100 cm - 03/30
21.11.2018 ERJ - 100 cm - 04/50
22.11.2018 ERJ - 90 cm - 06/48
24.11.2018 ERJ - 90 cm - 02/30
28.11.2018 ERJ - 100 cm - 01/30
29.11.2018 ERJ - 90 cm - 05/30
02.12.2018 ERJ - 100 cm - 05/30
03.12.2018 ERJ - 100 cm - 03/30
04.12.2018 ERJ - 100 cm - 04/30
07.12.2018 ERJ - 100 cm - 05/50
08.12.2018 ERJ - 100 cm - 01/30
08.12.2018 ERJ - 100 cm - 01/50
09.12.2018 ERJ - 100 cm - 05/50
11.12.2018 ERJ - 100 cm - 0/50
11.12.2018 ERJ - 100 cm - 07/50
14.12.2018 ERJ - 100 cm - 01/30
14.12.2018 ERJ - 100 cm - 03/53
15.12.2018 ERJ - 100 cm - 04/30
16.12.2018 ERJ - 100 cm - 03/30
17.12.2018 ERJ - 100 cm - 03/30
17.12.2018 ERJ - 100 cm - 01/50
18.12.2018 ERJ - 100 cm - 01/30
18.12.2018 ERJ - 100 cm - 02/30
19.12.2018 ERJ - 100 cm - 01/30
20.12.2018 ERJ - 100 cm - 02/30
24.12.2018 ERJ - 100 cm - 02/30
31.12.2018 ERJ - 100 cm* - 08/159
02.01.2019 ERJ - 100 cm - 01/30
06.01.2019 ERJ - 100 cm - 04/30
07.01.2019 ERJ - 100 cm - 01/30

KRJ - 7 sijoitusta, joista 1 voittoja

28.11.2018 KRJ - helppo A - 06/60
07.12.2018 KRJ - helppo A - 05/60
08.12.2018 KRJ - helppo B - 03/44
18.12.2018 KRJ - helppo A - 06/60
24.12.2018 KRJ - helppo A - 05/60
25.12.2018 KRJ - helppo A - 04/60
27.12.2018 KRJ - helppo A - 01/60

KERJ - 11 sijoitusta, joista 3 voittoja

30.11.2018 KERJ - tutustumisluokka - 04/19
02.12.2018 KERJ - tutustumisluokka - 03/19
08.12.2018 KERJ - tutustumisluokka - 03/22
10.12.2018 KERJ - tutustumisluokka - 03/22
11.12.2018 KERJ - helppo luokka - 02/41
12.12.2018 KERJ - tutustumisluokka - 01/22
14.12.2018 KERJ - tutustumisluokka - 02/22
23.12.2018 KERJ - tutustumisluokka- 02/17
22.01.2019 KERJ - helppo luokka - 01/30
29.01.2019 KERJ - tutustumisluokka - 01/36
31.01.2019 KERJ - tutustumisluokka - 03/36
Jälkeläiset


Paradox on tarjolla morganhevos- ja ratsuhevosjalostukseen. Ori periyttää jälkeläisilleen ennenkaikkea hienoa väriään; voikko- ja sabinogeenejä. Sen jälkikasvusta kehkeytyy yleensä hyviä suoritushevosia lajiin kuin lajiin.

s. 31.10.2018    -    tamma    Bermuda de Winter    (e. Steady As She Goes)    om. Winterbourne Court
Kuulumisia


01.10.2018 - Saapuminen Sveitsiin
Lyhyen karanteenin jälkeen Paradox viimein saapui Sveitsiin, ja itse olin sitä Bernin lentokentällä vastassa. Lentokoneessa mukana matkustaneen hoitajan mukaan ori oli jaksanut matkan mallikkaasti, eikä ollut liiemmin tarvinnut mitään rauhoittaviakaan. Kuuntelin selostusta ylpeänä ja lainkaan yllättymättä. Tällaista osasin odottaakin. Tiesinhän ostaneeni täyden kympin orin! Huomasin kyllä jo lentokentällä, että muutama muu hevosihminen katsoi sitä aivan yhtä haltioituneena kuin minä ostokerralla, ja myhäilin tyytyväisenä miettien itsekseni, että tämä ori ei muuten enää tule myyntiin.

Kotimatka Bernistä Lauterbrunneniin sujui myös oikein hienosti. Meillä oli muutama muukin ori autossa (saatoin shoppailla lisää morganeita Jenkkireissullani...), mutta Perry vähät välitti niistä. Liekö se jo hieman väsähtänyt pitkästä reissusta? En voinut olla tuijottelematta oria kameran välityksellä, oli se vaan niin upea! Jouduimme välillä vaihtamaan kuskia, sillä keskittymiseni herpaantui toistumiseen eikä apukuskin virkaa toimittanut Felix ollut asiasta järin ilahtunut. Hän tarjoutui ilomielin ajamaan loppumatkan.

Kotona Lauterbrunnenissa, ori lastattiin muutaman paikalle ilmaantuneen ihailijan läsnäollessa ulos autosta ja se kajautti kovaäänisen hirnahduksen ilmoille välittömästi laskeuduttuaan lastaussillalta maankamaralle. Hirnahduksellaan se sai muutaman tarhailevan hevosen heräämään päiväuniltaan, ja aitojen reunoille ilmestyi erinäköisiä- ja kokoisia yksilöitä. Sen kummempia ihmettelemättä, ori pääsi tutustumaan uuteen karsinaansa ja se vaikutti hyvin tyytyväiseltä siihen.
Kuvagalleria


koristekuva koristekuva koristekuva

koristekuva koristekuva

kuvat © Eatons Hill Stud, kirjallinen lupa!

virtuaalitalli / a sim-game stable
Ulkoasu © Hapero // Taustakuva © halfrain (CC BY-SA 2.0) // Kaikki muu ellei toisin mainita © birdie