Stall Fernweh

Delicate Paladin


virtuaalihevonen - a sim-game horse


Perustiedot

Nimi: Delicate Paladin "Paladin" Rekisterinumero: VH15-023-0068
Rotu: welsh part bred (50% poniverta) Syntymäaika, ikä: 20.02.2015, 15v (02/2019)
Sukupuoli: ori Väri, säkäkorkeus: tummanruunikko, 147 cm
Omistaja: birdie (VRL-14733) Kotitalli: Stall Fernweh, Sveitsi  
Painotus: esteratsastus Koulutustaso: ko: helppo B, re: 120 cm
Kasvattaja: Delicate Warmbloods, Suomi  

* ikääntyy satunnaisesti

Meriitit


  All-SIM Evaluation: 72 %
  Premier


Historia


Paladin tuli minulle sattumalta. Etsiskelin eräänä maanantai-aamuna aivan muun rotuisia hevosia ostoslistalle, kun sattumalta klikkasin auki orin myynti-ilmoituksen. En missään nimessä ole mikään ratsuponi-ihminen, mutta joku ilmoituksessa säväytti. Pistin orin omistajalle pikaisen sähköpostin, pyytäen lisäkuvia ja ylipäätään infoa, missä ori sijaitsi, ja jäin odottamaan vastausta.
Puolen päivän aikoihin puhelimeni ilmoitti saapuneesta sähköpostiviestistä, ja arvelinkin sen liittyvän aamuiseen viestiini. Sain paluupostina liudan erilaisia kuvia orista. Ilmeisesti tämä ori asusteli parhaillaan Saksan eteläosissa, jonkun hevosvälittäjän tallilla. Omistaja itse oli parhaillaan visiitillä Yhdysvalloissa, mutta hän kehoitti minua menemään katsomaan oria, jos se vaan aikatauluihini sopisi. Tallin henkilökunta osaisi kyllä esitellä sen minulle.

Olin jo haudannut ostoaikeet orista, kun omistaja ei ehtinyt sitä minulle itse näyttämään. Jostain ihmeellisestä syystä en kuitenkaan voinut päästää irti mielikuvasta minusta orin omistajana, joten vastoin odotuksiani, lähdin muutama viikko sähköpostiviestittelystä ajamaan kohti Saksan rajaa ja orin silloista kotitallia. Soitin matkalta tallille ja ilmoitin olevani tulossa, joten he osasivat laittaa orin valmiiksi. Paikanpäällä minua odotti näyttävä ratsuponiori, joka ensin esitettiin minulle maasta käsin, sitten selästä käsin ja lopuksi pääsin itse selkään. Orihan oli jo kilpailunsa kilpaillut, joten se tulisi puhtaasti jalostuskäyttöön. Näin lisäksi orin eläinlääkärilausunnot ja muut terveyspaperit, eikä niistä löytynyt moitittavaa. Hetken vielä katselin, kuinka ori esitti upeaa raviaan juostessaan irti maneesissa. Hihkaisin lähtiessäni tallin henkilökunnalle, että tulisin muutaman viikon päästä hakemaan orin, ja lähdin soittelemaan Yhdysvaltoihin omistajanvaihdos-asiasta.


Luonnekuvaus


Paladin on perusluonteeltaan ihan kiva, mutta kuitenkin äärimmäisen ori. Se on pääosin aina kovaääninen, hieman ylienerginen ja säpäkkä. Täysiverisyys sukutaulussa kyllä näkyy myös ponin käytöksessä, ja ori ehkä kuvittelee olevansa enemmän tulinen arabi kuin vain puoliksi täysiverinen welsh part bred. Ikä on selkeästi hidastanut orin äkkipikaisuutta, sillä kasvattajan mukaan se oli nuorempana varsinainen kauhukakara, ja jo kisatilanteet olivat melkoista sähläystä. Nykyään Paladin osaa käyttäytyä kuitenkin suht asiallisesti sekä kotona että vieraissa, mutta hiljaiseksi sitä ei saa missään, vaan se hirnuu, mylvii, huutaa ihan missä tahansa paikassa ja tilanteessa. Pienikin hörähdys jostain niin jo on ori vastaamassa kovaäänisesti. Kyllä se käsissä pysyy, mutta ketjunaru on suositeltava.

Hoitotilanteissa ori kannattaa laittaa kiinni jo ihan sen takia, että kun se näkee jotain omasta mielestään mielenkiintoista niin se yleensä tuppaa steppaamaan paikoillaan ja ilmoittamaan itsestään kovaäänisesti. Hoitajan hermoille siis parempi, että ori on sidottuna. Karsinassa sen voi kyllä hoitaa kunhan vaan pistää kiinni. Itse harjailusta sun muusta puunauksesta se ei liiemmin välitä, mutta ei myöskään yleensä protestoi vastaan. Korvien hipelöinnistä se ei pidä lainkaan, eikä nyt erityisesti nauti varusteiden laittamisestakaan, mutta pysyy pääosin paikoillaan. Suojia laittaessa se saattaa hieman nostella jalkojaan, mutta lopettaa yleensä napakan suullisen käskyn jälkeen.

Ratsuna Paladin on taitava. Sileällä ori ei ehkä ole niin omimmillaan kuin rataesteillä, mutta on kyllä silti ihan näppärä ratsu perushelppoihin tehtäviin. Mikään kouluratsu se ei ole, mutta varmasti pärjäisi helpoissa luokissa osaavan ratsastajan kanssa. Sillä on näyttävät askellajit, ja sen puolesta potentiaalia kyllä koulupuolelle, mutta Paladin on ketteryytensä ja erinomaisen hyppytyylinsä perusteella ehdottomasti enemmän esteponi.

Esteillä se on nopea ja ketterä. Ori kääntyy lähes paikallaan, hyppää isojakin esteitä kevyesti ja puhtaasti. Paladin harvoin kieltelee - lähinnä ainoastaan silloin kun se on tuotu esteelle aivan älyttömässä kulmassa, ilman sen kummempaa kannustusta. Tällöin se saattaa kieltää jo ihan sen takia, ettei se usko pääsevänsä yli puhtaasti. Ori inhoaa puomien kolistelua ja jos se sattuukin kolauttamaan, niin ratsastaja voi jo varautua, että seuraava este ylitetäänkin sitten vähän isommalla ilmavaralla. Muuten se ei kyttäile radalla mitään vaan keskittyy työskentelyyn sataprosenttisesti. Täysiverisyys sukutaulussa takaa myös nopeuden, ja yleensä näillä taataankin luokkien voitto.

Maastoilusta Paladin nauttii, ja kaipaakin sitä aina silloin tällöin. Se on maastossa varmajalkainen ja peloton, eikä ihmettele mitään uusia eikä sen koommin vanhojakaan juttuja. Siksi ori onkin hyvä laittaa letkan kärkeen, sillä se saa myös mukana olevat arkajalat unohtamaan arkuutensa. Vauhtia siltä ei kyllä puutu, vaan sen sijaan ratsastajalla on täysi työ saada se hidastamaan kun se kerran pääsee kunnolla vauhtiin. Kotiin päin tullessa vauhti yleensä aina kasvaa entisestään, eikä esimerkiksi käyntikään onnistu rauhallisesti. Maastoesteistä Paladin myös nauttii, ja hyppää aivan yhtä varmajalkaisesti kuin rataesteilläkin. Ori on siis kaikin puolin näppärä maastomopo.
Sukutaulu


i. Printempo 51  
angloarabi (68,75% ox)
ruunikko, 161 cm
ii. Primo Landon
rt x-o (37,5% ox), 168 cm
KTK-III, ERJ-I, XLA-I
iii. VIR MVA Ch Irish Ballet
prn xx-o, 176 cm
KTK-II
iie. Lollipop Lust Kill
rt x-t (75% ox), 157 cm
KTK-II, SER-V, ERJ-II
ie. Starlet 51  
km ox-t, 154 cm
iei. Thaqib
km ox-o, 155 cm
KRJ-II, YLA2
iee. Light as a Feather
km ox-t, 153 cm
KRJ-I
e. Escapis Robot 3  
walesinponi (B)
musta, 128 cm
ei. Aelwen Erebor  
vkk wb-o, 132 cm
VWY-II
eii. Gulliver
vkk wb-o, 134 cm
VWY-II, YLA3
eie. Mirkwood Cirion
vkk wb-t, 132 cm
ee. Rose's Rhamantus 
mrn wb-t, 126 cm
eei. Bedwenrhiw Adlaw
mkm wb-o, 126 cm
eee. Aerona Aderyn
m wb-t, 130 cm
VWY-III
Kilpailut ja näyttelyt


ERJ - 0 sijoitusta, joista 0 voittoja

Näyttelyt

01.12.2018 NJ - irtoSERT (tuom. Jannica)
Jälkeläiset


Delicate Paladin on tarjolla welsh- ja ratsuponijalostukseen.

ei vielä jälkeläisiä
Kuulumisia

Kuvagalleria


koristekuva koristekuva koristekuva

koristekuva koristekuva koristekuva

koristekuva koristekuva koristekuva

kuvat © Fee Fotografie, kirjallinen lupa!

virtuaalitalli / a sim-game stable
Ulkoasu © Hapero // Taustakuva © halfrain (CC BY-SA 2.0) // Kaikki muu ellei toisin mainita © birdie