Ashford Reamon

Luonnekuvaus

Ashford Reamon on ensimmäinen ostamani connemara ikinä, enkä voisi olla tyytyväisempi. Irlannissa kasvaneena en oikein silti ollut saanut kyseiseen rotuun mitään tuntumaa vaan olin nuoruusvuosinani suosinut lähinnä pienempiä ponirotuja tai sitten isoja hevosia. Päätin kuitenkin jo muuttaessani Pohjois-Irlannista 'oikean' Irlannin puolelle ostaa itselleni yhden paikallisponin. Ja siitä se ajatus sitten lähti.

Reamon ei alunperin edes ollut myynnissä, mutta satuin Maxin kanssa ajelemaan lähiseuduilla ihan muissa asioissa, kun näin orin kirmaavan laitumella enkä meinannut saada silmiäni irti siitä. Emme tietenkään sillä kerralla edes pysähtyneet ihailemaan oria vaan Max tyypilliseen tapaansa painoi kaasua laitumen kohdalla ja sinne ori jäi yhä kauempana häämöttävään horisonttiin. Päädyin sitten yön pimeinä tunteina leikkimään salapoliisia ja selvitin kyseessä olleen farmin yhteystiedot, ja pistin heille sähköpostia orista. Alkuperäinen ajatukseni oli saada orista edes yksi varsa tulevaisuudessa, mutta farmin omistaja ilmaisikin pienen mahdollisuuden itse orin myynnissä. Eikä aikaakaan kun olin jo katsomassa oria uudestaan - tällä kertaa ihan lähietäisyydeltä! Koeratsastuksen jälkeen kaivelin shekkivihkoani takkini autoni sotkuiselta takapenkiltä ja kyselin, että paljollako lähtee.

Ashford Reamon on connemara-ori isolla O:lla. Oria voisi myös kutsua Härdelli-Harriksi tai Remontti-Reiskaksi, sillä ori usein saa melkoisen kaaoksen aikaiseksi ihan olemalla oma itsensä. Se on oikeastaan aika hauska tapaus, harvemmin tulee tällaisia veijareita vastaan! Reamon on lähtökohtaisesti aivan äärimmäisen ystävällinen poni, joka tulee helposti ja vaivattomasti toimeen sekä muiden orien (ja tietysti ruunien) kuin ihmistenkin kanssa. Ori on oikeastaan kaikkien kaveri ja lähes täydellinen laumayksilö. Se ei haasta riitaa, ja se on tyytyväinen vähään. Häsläri se kyllä on! Sillä tuntuu kokoajan olevan aivan liikaa energiaa, mikä purkautuu ylenpalttisena koheltamisena; harjapakin kaataminen, paikallaan pysymättömyys, kavereiden loimien riisuminen tarhassa, karsinan uudelleen sisustus... Lista on loputon, ja lähes viikottain jonkun uuden asian voi lisätä siihen. Kaikesta tästä huolimatta, Reamon on ihan äärettömän piristävä ori, sillä sen kanssa huonokin päivä kaikkoaa pois lähes välittömästi. Ei sen kanssa voi touhuta kiukkuisena!

Ratsuna Reamon on suorastaan monilahjakkuus. Ori taitaa esteet sekä maastossa että sileällä, ja tekee myös kauniita suorituksia kouluaitojen sisällä - kaikesta häsläyksestä huolimatta. Ratsastaessa se oikeastaan pystyy paremmin keskittymään käsillä olevaan asiaan ja saattaa välillä jopa unohtaa ympäristön ja ylimääräisen energiansa (mikä kyllä on äärimmäisen harvinaista!). Vaikka ori ei muuten ota käskyjä ja kurinpitoa kuuleviin korviinsa, ratsastajaansa se kuuntelee yllättävän hyvin. Reamon on ehkä luonteeltaan myös melko miellyttämishaluinen, ja se ei oikein edes pidä kurinpalautuksista, varsinkaan ratsastaja selässään. Se tuntuu mielummin tekevän treenijutut kunnolla ja jättää kohelluksen sitten 'vapaa-ajalle'.

Kouluaitojen sisäpuolella Reamon loistaa näyttävällä ulkomuodollaan ja hyvillä askelillaan. Sen muoto ei välttämättä ole ihan kympin luokkaa, eikä se aina taivukaan niin hyvin kuin toivoisi, mutta askellajit ovat priimaa. Orin käynti on eteenpäinvievä, riittävän tahdikas. Ravi on lennokas, ja etenkin lisäykset ovat yleensä näyttäviä, etenkin kun Reamon tykkää hieman ojennella jalkojaan, mikä saa ravin näyttämään entistä mahtipontisemmalta. Laukka on pyöreää, laadukasta ja siinä on mukava työskennellä. Periaatteessa ori varmasti suoriutuisi myös vaativan B:n radoista, mutta sillä ei ole niitä lähdetty kisaamaan, kun niissä vaaditaan jo niin paljon taivuttamista, mikä taas on Reamonin heikoin lenkki. Sulkutaivutus on usein se suurin kompastuskivi, avotaivutukset vielä menevät.

Rataesteillä, ja esteillä ylipäätään, Reamon nauttii täysin rinnoin! Orilla on hyvä, napakka hyppytyyli, ja se harvoin tekee virheitä radalla. Pienemmissä luokissa se tarvittaessa kuljettaa ratsastajaa selässään, kunhan vain joku näyttää suuntaa, mutta isommissa, yli metrin luokissa, ori tarvitsee tukea ratsastajaltaan koko radan ajan. 110 cm on aikalailla maksimi, mihin Reamonin kapasiteetti sileällä riittää. Ori on varmajalkainen hyppääjä, ja lähtee kyllä yrittämään esteen ylittämistä huonoistakin paikoista, mutta se on silti paras tuoda suhteellisen suorilla linjoilla ja järkevillä lähestymisillä isommille esteille. Esteiden välissä orin kanssa on syytä pitää hyvä tuntuma suuhun, tai muuten se saattaa 'villiintyä' silkasta ilosta!

Maastoilu etenkin Irlannin maastoissa tuntuu olevan Reamonin mieleen. Ori on oikein peri-irlantilainen: varmajalkainen maastoilija, joka on tottunut vaihtelevaan maaperään ja myös yllättävästi vaihtuvaan säähän. Rankkasade kesken maastolenkin ei sitä juuri hetkauta, ja mereltä pauhaavassa tuulessa ja tuiverruksessa se on enemmän kuin kotonaan. Maastoesteillä se on hieman tarkkaavaisempi kuin rataesteillä; se on muutaman kerran nuorempana mennyt nurin kiinteillä maastoesteillä, ja siksi se itsekin kiinnittää hyppyihin enemmän huomiota.

Sukutaulu & sukuselvitys

i. Ashford Ádhamh   
perlino connemara-ori (EVM)
ii. Eoin Ashton   
vkko conn-o (EVM)
iii. Agaistín rnvkko conn-o (EVM)
iie. Leroy Sinéad vkko conn-t (EVM)
ie. Ashford Niallán   
perlino conn-t (EVM)
iei. Cellachan cremello conn-t (EVM)
iee. Ashford Ruaidhri rnvkko conn-t (EVM)
e. Feidhelm   
ruunivoikko connemara-tamma (EVM)
ei. Ashford Caradog   
vkko conn-o (EVM)
eii. Fionnbarra rtkm conn-o (EVM)
eie. Aisling vkko conn-t (EVM)
ee. Flannaith   
rn conn-t (EVM)
eei. Cathaoir O'Leere rn conn-o (EVM)
eee. Dearbhla trn conn-t (EVM)

Jälkikasvu

Ashford Reamon on tarjolla jalostukseen. Ori on käytettävissä sekä connemara-tammoille että muun rotuisille ponitammoille sekä pienikokoisille hevostammoille.

tamma    s. 01.10.2018    Hopewood Magnolia    (e. Springmill's Moira)    om. Hopewood Connemaras
ori          s. 09.10.2018    Fern Marvin    (e. Oakby Athea)    om. Stall Fernweh

Kilpailutulokset

Ashford Reamon kilpailee sekä kouluratsastuksessa että esteratsastuksessa. Kouluratsastuksessa orilla on helppo B-helppo A-tasolta yhteensä 42 sijoitusta, joista 7 on voittoja. Esteratsastuksesta orilla on 100-110 cm luokista yhteensä 70 sijoitusta, joista 9 on voittoja. Lisäksi ori kilpailee Show Pony Circuitissa riding- ja in-hand-luokissa.

Valmennukset

Hoito-ohjeet ja varusteet

Reamon tarhataan aamuisin Cornellon kanssa ykköstarhaan. Illaksi orin voi tarhata muiden orien kanssa laitumelle. Ori ei tarvitse loimitusta sadesäällä, mutta etujalkoihin olisi hyvä laittaa suojat. Kun pakkasta on yli -5 astetta, orille voi laittaa ulos toppaloimen.
Aamu : 2 litraa kauraa, 5 kg heinää
Päivä :
Ilta :
Aamu :
Päivä :
Ilta :

Päiväkirja

Kuvagalleria

                             

Tämä on virtuaalihevonen - this is a SIM-game horse.
hevosen kuvat © Muskoka Lakes Connemaras, kirjallinen lupa!