Bronwen Namys

Luonnekuvaus

"Brownien ja minun yhteiseloni alkoi Espanjan reissultani, kun olin aivan muissa asioissa yhteistyökumppanini Pedron kanssa kiertämässä hevostiloja. Satuimme suomalaisen kasvattajan siittolaan pikavisiitille ja bongasin visiitin loppupuolella tarhan nurkasta pienen cremellon karvaturrin. Siitä se sitten lähti, enhän minä voinut päästää tuota karvapalleroa silmistäni. Pieni kermanvärinen poni oli jopa hieman ruma, mutta silti niin hellyyttävä. Se tuli portille höristen vastaan katsomaan, olisiko tulijalla jotain herkkuja taskun pohjalla. Olihan minulla - nimittäin shekkivihko, jonka avulla poni kuitattiin hyvin pikaisesti minun omistukseeni. Siinä kaikessa hötäkässä unohdin miettiä, kuka ponilla ratsastaisi, kun minäkin olin aavistuksen liian pitkä. Pikkuvikoja, mietin itsekseni kun pakkasimme Pedron kanssa ponia autoon, Pedron vain pyöritellessä silmiä. Hän ei kyennyt ymmärtämään, miten olin sanonut ei liki kymmenelle andalusialaisorille, ja sitten menen ja ostan welsh-ponin!"

Brownieksi nimitetty pieni karvaturri on sekä ulkoisesti että sisäisesti oikea hurmuri! Pikkutamma ehkä näyttää hieman reppanalta, mutta ei sitä todellakaan ole. Se on perusluonteeltaan oikein mukava ja ystävällinen. Huonoja päiviä sillä tavataan harvemmin.

Brownie on oikea monitoimiponi! Tamma on sekä ratsu- että ajokoulutettu, ja toimiipa se hyvin myös show-kisoissa in-hand-luokissa. Hassua kyllä, tamma ei oikein muistuta kumpaakaan vanhempaansa käsiteltävyydeltään, sillä tamman emä on melko haastava isän ollessa muuten vaan tuittupää. Pikku-Brownie on selkeästi löytänyt oman kultaisen keskitiensä. Toki se on erityisesti ratsastaessa hieman ponimainen ja toisinaan todellinen tamma, se osaa kyllä tehdä pikku jekkuja ratsastajan pään menoksi, mutta pääosin käyttäytyy kyllä täysin asiallisesti.

Pienen kokonsa myötä Brownie ei ole mikään parkettien partaveitsi eikä koulukisojen rusettihai. Tamma kyllä pärjää ihan kohtalaisesti helpoissa koululuokissa, mutta jos tehtävät vaikeutuvat yhtään, voidaan kilpaileminen jättää jo sen puolesta välistä. Sileällä ratsastettaessa tamma pysyy hyvin kuolaimella ja tottelee hyvin ratsastajan antamia käskyjä. Oikean puolen kierros on sille vahvempi kuin vasempi, ja usein vasemmassa kierroksessa taivutukset ovat haastavampia. Kyllä Brownielta löytyy intoa oppia uutta, ja kokonsa huomioon ottaen se on oikein näppärä helppojen luokkien kouluponi!

Esteillä Brownie yleensä innostuu. Tamma nauttii äksönistä enemmän kuin tylsistä kouluharjoitteista. Esteradalla se on luultavasti eniten kotonaan, ja suorittaa tarmokkaasti radan kuin radan. Erikoisesteetkään eivät teetä tammalle ongelmia; on ihan sama mitä sateenvarjoja tai lastenvaunuja radalle on laitettu 'pelotteeksi', tamma hädin tuskin huomaa niitä. Toki esteiden korkeus ei ole kovin kummoinen, mutta pikkuluokissa, erityisesti poneille avoimissa, tamma on ykköstykki! Se on myös supernopea kääntymään jos vaan ratsastajan pokka pitää kääntää se mitä mahdottomimmista raoista.

Sukutaulu & sukuselvitys

i. Moorgate Merlin   
ruunivoikonkimo welsh mountain-ori
KTK-II
ii. Cairndrll Mrenin   
mkm wm-o
KTK-I
iii. Cairndrll King Lear m wm-o (EVM)
iie. Nerrdwyn Lokk mkm wm-t (EVM)
ie. Goldrock Ebbwe   
rnvkkokm wm-t
KTK-III
iei. Goldrock Shambles rnvkko wm-o (EVM)
iee. Lloswych Erwe rtkm wm-t (EVM)
e. Bonnie Dael   
voikko welsh mountain-tamma
KTK-I
ei.Borderline Chaos   
rnvkko wm-o
SCh-DR, Ch-IH
eii. Bordeline Bad rnvkko wm-o (EVM)
eie. Luciana vkko wm-t (EVM)
ee. Blondie Brownie   
vkko wm-t
KTK-I, SCh-RD, Ch-IH, N-DR, Q-AR
eei. Brownie vrn wm-o (EVM)
eee. Blond Princess vkko wm-t (EVM)

Jälkikasvu

Voikkogeeni 50%

Painotus valjakkopuolelle 67%

Jalkojen asento 35%

Hurmaava luonne

Bronwen Namys on tarjolla jalostukseen. Tammalle voidaan käyttää sekä poni- että ratsuoreja, mutta pääpainotus on welsh-jalostuksessa.

ei vielä jälkeläisiä

Kilpailutulokset

Bronwen Namys kilpailee kouluratsastuksessa helppo C-tasolle saakka, esteillä 60 cm saakka sekä valjakkoajon noviisi-luokissa yksilö- ja parivaljakkona. Tammalla on kouluratsastuksesta 21 sijoitusta, joista 5 voittoa, esteiltä 42 sijoitusta, joista 9 voittoa sekä valjakkoajosta 41 sijoitusta, joista 6 voittoa. Lisäksi tamma kilpailee Show Pony Circuitissa riding-, driving- ja in-hand-luokissa.
* = CUP-sijoitus

Valmennukset

Hoito-ohjeet ja varusteet

Brownie asustelee pihatossa, joten sitä ei tarvitse erikseen tarhata kun se saa itse valita, milloin ulkoilee ja milloin on sisätiloissa.
Aamu : ½ litraa kauraa, kivennäistä + vapaa heinä
Päivä : ½ litraa kauraa + vapaa heinä
Ilta : ½ litraa kauraa, ½ dl melassia, kivennäistä + vapaa heinä
Brownie ei tarvitse loimitusta pihattoon sadesäällä. Tammalle voi laittaa toppaloimen kun alkaa olla reilusti alle -10 astetta ja pureva pakkanen, muuten tamma kyllä pärjää paksun talvikarvansa kanssa.

Päiväkirja

12.10.2018 - Epäonnen maastoreissu
Tänä kauniina perjantai-päivänä päätimme yhdessä Maxin kanssa lähteä maastoilemaan kun kerrankin oli hyvä sää. Max otti suosikiksi nousseen Ludmillan, ja minä päädyin satuloimaan Brownien, kun tamma niin surumielisesti tuijotti minua pihaton portilla kun Max haki Ludmillaa sisään. En voinut vastustaa tuota katsetta, joten Maxin tuhahduksista ja vastalauseista huolimatta, valitsin Brownien tälle epäonnen maastoreissulle.

Tamma ei ole järin montaa kertaa ollut vielä maastoilemassa - sen ratsukoulutuskin on hyvin alkuvaiheessa. Ajattelin tietysti, että jo kokeneen Ludmillan läsnäolo varmasti edesauttaisi Brownien kanssa, etenkin kun ponin voisi tarpeen tullen ohjata työhevostamman takamukseen jos jarrut meinaavat olla hukassa.

Alkumaasto meni oikein mallikkaasti. Max piti Ludmillan kanssa johtopaikkaa, sillä yli 160-senttisellä tammalla luonnollisesti on hieman nopeampi askel... Me puksutimme Brownien kanssa perässä tasaisen rauhallisesti kunnes... löysin itseni polun vierestä pusikosta jalat taivasta osoittaen. Brownie seisoi pöllästyneenä noin viiden metrin päässä, tuijottaen epäluuloisena minua, ikäänkuin ihmetellen, mitä minä puskassa tein. Max ei meinannut pysyä Ludmillan satulassa naurultaan. Ilmeisesti Brownie oli nähnyt pieniä vihreitä miehiä tai jotain muuta kammottavaa ja heittänyt minut selästään! Vielä ennen tätä päivää en uskonut sen olevan mahdollista, mutta näemmä myös reilun metrin korkuisen ponin selästä voi pudota... Loppumaasto mentiinkin sitten rauhallisesti hyvin lyhyillä ohjilla Brownien ollessa 110% valppaana koko ajan!

Kuvagalleria

              

Tämä on virtuaalihevonen - this is a SIM-game horse.
hevosen kuvat © Jenna Vainionpää, kirjallinen lupa!