Adriana B.

Luonnekuvaus

"Adriana saapui elämääni sattumalta. En ikinä oikein ollut innostunut friisiläisistä niiden haastavan ratsastettavuuden myötä, mutta sitten mieleni muuttui ollessani lomalla Hollannissa. Lomani yhteydessä teimme vierailun valtavaan friisiläissiittolaan, jossa tutustuin tammaan. Adriana ei varsinaisesti ollut myynnissä, mutta kaikkihan tietävät, että kaikki hevoset ovat myynnissä kun oikea ihminen ja sopiva summa rahaa löytyy. Voin muuten vakuuttaa, että tamma ei ollut mikään halpa yksilö! Hollannin lomastani tuli huomattavasti kalliimpi kun rakastuin silminnähden tamman ratsastettavuuteen. Tamma on huippusukuinen ja uskomattoman miellyttävä ratsastaa. Muusta käsittelystä voidaankin sitten keskustella myöhemmin lisää... Adriana kuitenkin saapui Irlantiin muutama viikko matkani jälkeen ja täydentää laumaani diivamaisella olemuksellaan."

Perusluonteeltaan Adriana on melko tympeä. Se on hyvin perinteinen tamma, jos näin voidaan sanoa. Se ei ole mikään järkyttävän ihmisläheinen tai ihmisrakas, mutta ei pane pahakseen pientä hemmottelua silloin tällöin. Se viihtyy enimmäkseen omissa oloissaan ja näyttää hapanta naamaa ohikulkijoille. Mitenkään ilkeä tamma ei ole, sillä ei oikeastaan ole mitään pahoja tapoja muuta kuin sen masentava perusolemus.

Hoitotoimenpiteitä suorittaessa Adriana saattaa hieman uhkailla ja esittää kovista, mutta ei oikeasti tee mitään hoitajalleen. Kuten jo aiemmin mainittiin, tamma ei ole mikään erityisen ihmisläheinen eikä yleensä nauti yltiömäisestä huomiosta. Toisinaan tamma kuitenkin selkeästi rakastaa käsittelyä, erityisesti huolellista harjaamista. Vesipesua se inhoaa yli kaiken (loistava idea tuoda tamma Irlantiin!) ja saattaa tuolloin nostella jalkojaan, muka potkien. Kärsivällisenä (ja kärsivänä) se kuitenkin seisoo kaikkien toimenpiteiden aikana paikallaan. Tamman pystyy hyvin hoitamaan myös karsinassa, kunhan vaan on välittämättä sen hapannaamasta ja jalkojen nostelusta. Aika hyvin se kyllä myös tottelee äänenkorotusta eli jos nyrpistely alkaa käymään ärsyttäväksi, pelkkä napakka nimen sanominen yleensä auttaa ja tamma muistaa jälleen unohtamansa käytöstavat.

Ratsastaessa Adriana onkin sitten ihan eri maata. Tamma nauttii työskentelystä ja tuntuu kaipaavan paljon aktiviteettia elämäänsä. Treenien suhteen on tärkeää pitää liikutus tarpeeksi vaihtelevana ja mielenkiintoisena, ettei tamma tympäänny. On turha haaveilla ratsastavansa samaa maastolenkkiä joka viikko, tamma kyllä nopeasti ilmaisee mielipiteensa tällaisesta.

Adriana on jo suvultaan hyvin koulupainotteinen, mutta myös askeliltaan se soveltuu parhaiten kouluratsastukseen. Tammalla on näyttävä, lennokas ravi sekä pyöreä ja matkaavoittava laukka, joissa molemmissa on oikein miellyttävä istua. Tamma hakeutuu yleensä automaattisesti peräänantoon eikä oikeastaan tykkää edes liikkua eteenpäin muussa kuin peräänannossa (sen lihakset jumiutuvat helposti väärässä muodossa liikkumisesta). Adriana on siis ratsastajalleen suhteellisen helppo, sillä sen kanssa ei tarvitse taistella saadakseen oikeaa muotoa tai puhtaita askellajeja vaan se tarjoaa niitä automaattisesti. Toki sen kanssa joutuu töitäkin tekemään. Tamma on koulutettu vaativan, jopa vaikean kouluratsastuksen liikkeisiin, mutta ei anna niitä ilmaiseksi. Perusasiat se suorittaa vaikka vasta-alkaja selässään, mutta turha kuvitella, että piaffet ja passaget saisi samalla tavalla. Adrianan peruskoulutustaso vastaa lähinnä vaativaa B:tä, mutta tavoitteena on saada tammalta puhtaita suorituksia myös vaativan A:n radoilta.

Adriana osaa toki myös hypätä, mutta se ei selkeästikään ole sen mielipuuhaa. Tamma työskentelee mielummin sileällä kuin esteillä, mutta kaipaa vaihtelua treeneihinsä ja siksi satunnainen esteiden hyppely on hauskaa ajanvietettä. Mikään esteratsu se ei ole, joten esteiden korkeus on syytä pitää matalana. Hieman tammalla on tekniikassa hakemista, etenkin vähän kokemattoman ratsastajan kanssa. Esteillä se kuuntelee huomattavasti enemmän ratsastajaansa ja kaipaa jatkuvaa ohjeistusta esimerkiksi ponnistuspaikasta. Esteradalla Adrianan kanssa ei siis voi vaan 'matkustaa', vaan myös siellä joutuu tekemään töitä jos haluaa sen suorittavan radan puhtaasti. Se ei varsinaisesti kieltele, mutta saattaa joskus testata ratsastajaansa muka ihmettelemällä täysin tuttuja esteitä. Onpa sen selästä joskus kokeneempikin lentänyt kun Adriana on tehnyt äkkipysähdyksen esteelle, joka on saatettu saman harjoituksen aikana ylittää jo monta kertaa.

Maastoillessa Adriana ei yleensä halua mennä ensimmäisenä vaan se kulkee mieluiten letkan perässä, kuitenkin pitäen turvallisen etäisyyden edellämenijään. Vauhtia siltä kyllä löytyy jos niin halutaan, ja esimerkiksi rantavedessä laukkailusta se selkeästi nauttii. Mitä vaihtelevampia maastoreittejä tamman kanssa tekee, sen tyytyväisempi se on. Saman reitin ratsastaminen viikosta toiseen alkaa käydä tylsäksi, minkä huomaa tamman askelluksen muuttumisesta ripeästä löntystelemiseksi.

Sukutaulu & sukuselvitys

i. Hades van Klojkholm   
musta friisiläisori (EVM)
ii. Abe L.
m fri-o (EVM)
iii. Wouter van de Xandel m fri-o (EVM)
iie. Antje van Belgridt m fri-t (EVM)
ie. Feline van de Gaartrud
m fri-t (EVM)
iei. Thjimen van de Gaartrud m fri-o (EVM)
iee. Febe G. m fri-t (EVM)
e. Stella B.   
musta friisiläistamma (EVM)
ei. Pauwel B.
m fri-o (EVM)
eii. Jeroen WV m fri-o (EVM)
eie. Brechtje m fri-t (EVM)
ee. Nicoline B.
m fri-t (EVM)
eei. Olivier van Hooitjke m fri-o (EVM)
eee. Lijsbeth B. m fri-t (EVM)

Jälkikasvu

Adriana B. periyttää jälkeläisilleen muunmuassa:

Musta väri 100%

Pitkä, vahva harja 74%

Lennokas ravi 66%

Haastava luonne 45%

Adriana on jalostuskäytössä. Tamma ottaa vastaan sekä friisiläis- että myös muun rotuisia oreja.

tamma    s. 20.08.2018    Gabriëlle D.    (i. Thomasje)    om. Stall Fernweh

Kilpailutulokset

Adriana B. kilpaili kouluratsastuksessa helppo A-tasolle saakka. Tammalla on KRJ:n alaisista kilpailuista sijoituksia yhteensä 55 kpl, joista voittoja 11 kpl. Tamma ei ole enää aktiivisessa kilpailukäytössä.

Kouluratsastus

25.10.2018 KRJ Champions 2018 - KN Special - 02/109

Valmennukset

Hoito-ohjeet ja varusteet

Adriana tarhataan aamusta iltaan tammalaitumelle. Kaatosateen sattuessa tamma olisi hyvä ottaa sisälle. Sateisella säällä sadeloimi päälle, alle -5 asteessa toppaloimi. Ei tarvitse suojia tarhaan.
Aamu : 1 litra kauraa, kivennäistä + heinää
Päivä : 1 litra kauraa + heinää
Ilta : 1 litra kauraa, kivennäistä, turvotettua pellavaa + heinää

Päiväkirja

Kuvagalleria

              

Tämä on virtuaalihevonen - this is a SIM-game horse.
hevosen kuvat © Ellen Sonck Photography, kirjallinen lupa!